Geen competitie meer vanaf 2020 !

Groene Specht

Dit zou zomaar het geval kunnen zijn als de Heemskerkse golfclub niet meer aan de criteria kan voldoen die het GEO-certificaat nu eenmaal vereist.

Zoals jullie wellicht weten is de Heemskerkse golfclub GEO-gecertificeerd. Dit betekent dat de exploitatie op een duurzame basis wordt verricht, dus ook het onderhoud van de baan. Geen gif weinig water, geen afval, veel hergebruik, Led-verlichting, verantwoord energieverbruik en duurzame greenkeeping. Kortom duurzaamheid troef in al haar facetten. Iedere golfer vindt voedselveiligheid een belangrijk thema. We willen geen gif in onze eieren, aardbeien of groenten. We willen dus ook geen gif aan onze handen hebben als we ons broodje tijdens een golfronde eten. Vergif waarvan je pas over 10 jaar een keer de gevolgen van kan ondervinden en dan is het te laat.

Is dit een typisch Nederlands aspect ? Nee hoor, de GEO-certificering wordt in heel Europa gehanteerd en de voortvarendheid waarmee de European Golf Association (EGA) propageert en te werk gaat is groot om dit bij alle golffederaties onder de aandacht te brengen en geïmplementeerd te krijgen.

Valderama

Op de website van de Golf Environment Organization www.golfenvironment.org, kun je zien dat in Spanje al veel golfbanen in het bezit willen zijn van deze kwalificatie. Valderama en San Roque zijn bijvoorbeeld al een tijdje GEO-familie.

De NGF is hier terecht ook groot voorstander van en vanaf 1-1-‘18 worden er dan ook geen NGF-wedstrijden meer gespeeld op niet-GEO gecertificeerde banen.

Vanaf 2020 zullen er door de NGF zelfs geen competitiewedstrijden meer gespeeld gaan worden op niet-GEO gekeurde banen !

Vanaf 2020 wordt ook het vogel beschermend en vogel stimulerend beheer een integraal onderdeel van dit GEO-certificaat.

Dit onderdeel, dat Committed to Birds heet, moeten we dus gaan halen.

We hebben dus 60 ha tot onze beschikking om daar een nog actiever beleid op te gaan voeren. Gezien onze liefde voor natuur en het beleid van de afgelopen 20 jaar, kunnen we die uitdaging aan.

Steekvliegen

Vogels zijn niet alleen leuk om te zien, maar geven een goede indicatie hoe de conditie van onze baan is en ze zijn van groot nut bij het onderhoud. Zo helpen zwaluwen tonnen aan insecten zoals langpootmuggen uit de lucht te halen voordat ze hun eitjes in het gras leggen. De kwikstaarten en de spreeuwen doen goed mee om met hun dunne snavels, de toch geplante emelten, uit de greens te halen. Hierdoor kan de wortelgroei tot wasdom komen zonder opgevreten te worden door deze insecten-baby’s. Buizerds, Torenvalken en Ransuilen zorgen er voor dat het muizenbestand in toom wordt gehouden. Ook muizen hebben namelijk graswortels op het menu staan. Kale graslanden zoals in Friesland worden hierdoor voorkomen. Ook steekvliegen zoals horzels en dazen worden in een vroeg stadium verorbert door onze gevederde vrienden. Handig omdat wij er dan geen last van zullen hebben tijdens die belangrijke putt om de wedstrijd te winnen.

AirBNB

Om deze ‘helpers’ te rekruteren moeten we zorgen dat ze willen komen. Dus de 3 V’s moeten worden neergezet. Voedsel, Veiligheid en Voortplanting. Met andere woorden bomen, struiken, bloemen en nestkasten. Zoals gezegd is op onze golfbaan de afgelopen 20 jaar al veel gedaan in deze richting. Het enige verschil met de komende tijd is dat het nu een onderdeel van het beleid zal gaan worden. De reeds verrichtte inspanningen in het verleden, hebben de circa 120 vogelsoorten die onze baan doorgaans per jaar bezoeken in ieder geval  geholpen om de Heemskerkse golfclub op de vogel-AirBNB te zetten. Nu is het belangrijk om het aantal ‘hits’ omhoog te brengen.

Hans Rosenberg

Geluid van de Groene Specht