Aanpassingen Playing Handicap tabellen Par-3 baan

Achtergrond

In 2016 zijn voor het eerst course ratings (CR) en slope ratings (SR) bepaald voor de korte Par-3 banen in Nederland. Na een analyse door de NGF van de scores op deze banen van spelers die zowel op lange 18 holes baan als op de korte Par-3 baan spelen, werd duidelijk dat er een aanpassing van de ratings van de korte banen noodzakelijk is. De aanpassing zal moeten zorgen voor betere aansluiting bij de resultaten die op de lange baan worden behaald.

 

Constateringen van de analyse:

-      Het gemiddelde aantal Stablefordpunten dat behaald wordt op een korte baan is ongeveer 2 punten hoger dan op een lange baan.

-      Hoe lager de handicap van een speler, hoe groter het verschil in punten.

-      Hoe korter de lengte van de baan, hoe groter het verschil in punten.

-      Combinatie van lage handicap en een korte lengte van de baan resulteert in verschillen van 5 of meer Stablefordpunten.

-      Bij hogere handicaps en een langere lengte van de baan is het verschil zeer beperkt of niet aanwezig.

 

Conclusie: er was een aanpassing nodig van zowel de course rating (CR) als de slope rating (SR) van korte golfbanen die gerelateerd is aan de lengte van de baan. Vervolgens zijner nieuwe Playing Handicap tabellen worden berekend.

 

De nieuwe tabellen moeten ervoor zorgen dat de spelers op de Par-3 baan met hun handicap:

  1. Handicapslagen ontvangen die meer overeenstemmen met de moeilijkheidsgraad van de Par-3 baan.
  2. Op de Par-3 baan scores maken die beter vergelijkbaar zijn met scores gemaakt op een grote baan.
  3. Op een standaardbaan met een handicap die overeenkomt met de speelsterkte, voldoende slagen ontvangen om in de buurt van de buffer of hun handicap te kunnen spelen.

Hiervoor moet de handicap van de speler wel gebaseerd zijn op voldoende rondes om een reële afspiegeling van de speelsterkte te zijn.

Deze aanpassing is een flinke eerste stap om de EGA Handicaps en scores op Par-3 banen en standaardbanen beter vergelijkbaar te maken. Eind 2017 zal de NGF wederom een analyse doen van de scores over 2017 om te testen of de huidige CR en SR voldoen dan wel of er een verdere aanpassing hiervan in 2018 nodig is.

 

Hareco Juli 2017

Deel dit bericht via uw social media
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *