Groot Onderhoud 2020

In week 37, op maandag 7 september, wordt gestart met het jaarlijks groot onderhoud. Als alles verloopt zoals gepland en het weer geen roet in het eten gooit, zullen de werkzaamheden op vrijdag 18 september zijn afgerond.

Wat houdt dat groot onderhoud feitelijk in en wat betekent dit voor de golfers?

De fairways worden met vaste pennen van ca 40 cm geprikt, waardoor er gaten in de grond ontstaan en de grond wordt gebroken. Door bespeling wordt de toplaag (bovenste 10 cm) van de fairway verdicht en door onderhoudswerkzaamheden met machines vindt ook verdichting plaats op diepere lagen. Door verdichting daalt het luchtgehalte in de grond. Aangezien lucht voor gras even onmisbaar is als water, voedingstoffen, licht en warmte, is het belangrijk jaarlijks te vertidrainen. Verdichting kan namelijk leiden tot verminderde grasgroei en verminderde waterdoorlatendheid, dus slechtere omstandigheden voor de golfer.
Waarom dan tevens de fairways bezanden? De gaten die worden geprikt worden gevuld met speciaal zand, wat de toplaag zal verbeteren, waardoor in de wintermaanden de fairways beter bespeelbaar blijven en niet gaan “versmeren”, zoals bijvoorbeeld op hole 1 in de winterperiode merkbaar was.
De golfer zal worden geconfronteerd met machines op de baan die continue door zullen gaan, zeker de zware vertidrain machines, met geringe snelheid en niet voor u aan de kant kunnen gaan.

Omdat we de overlast zoveel mogelijk in tijd willen beperken, zullen de greens ook een groot onderhoudsbeurt krijgen. Wat krijgen we nu, hoor ik velen zeggen, juist nu de greens beter worden? Ja helaas is dit noodzakelijk. Waarom?

Beluchten is vilt bestrijden.

Het prikken van de greens is essentieel. Veel golfers vragen zich af waarom deze rigoureuze ingreep op de smetteloze lijkende greens nodig is. De reden is dat het prikken de viltlaag aanpakt en uiteraard tevens de verdichting van de toplaag. Vilt is een organisch laagje dat bestaat uit dode en levende wortels, stengels en bladresten, kort samengevat: plantenresten. Dit viltlaagje mag in feite niet dikker worden dan zo’n 1,5 à 2 cm. Wordt dit wel dikker, dan belemmert dit onder andere de waterdoorlatendheid. De toplaag van de green blijft dan langer vochtig en dat veroorzaakt ziektes zoals sneeuwschimmel en geeft straatgras en het bekende mos meer kansen. De viltlaag wordt afgebroken met veel zuurstof. Beluchten gebeurt meestal met dichte pennen, maar één keer per jaar worden holle pennen gebruikt. Dit gaat met nogal grof geweld en de green ligt dan vol met staafjes grond. Na het wegvegen wordt er zand en graszaad over de green verspreid. Het beluchten wordt ook wel vertidrainen genoemd.
Een minder ingrijpende methode is het zgn. “Verticaal” maaien. Door met scherpe schijven in de green te snijden wordt het vilt naar boven gehaald door de bramen die aan de schijven zitten.
Dit verticaal maaien gebeurt meerdere keren per jaar, maar zorgt voor minder overlast.
Afhankelijk van het weer, de greens moeten redelijk droog zijn, worden de greens met holle pennen bewerkt.
Het zal duidelijk zijn dat de omstandigheden tijdelijk niet optimaal zullen zijn, maar we zullen er alles aan doen om de greens zo snel mogelijk weer optimaal te laten zijn.

Wat betreft de fairways hebben we enige hulp van boven nodig. Enige tijd wat regen zal zeker helpen om het gras te laten groeien en het zand te laten verdwijnen.
Er zal een tijdelijke plaatselijke regel (TPR) worden ingesteld om prikgaten te kunnen vermijden.
Ik vertrouw erop u allen hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.

J. van Rijn, baancommissaris

Starten op hole 10 !

/
De buitenlus (1-9) is vanwege de regen zeer drassig en dus…

Wees in deze tijd zuinig op de baan

/
U heeft ze vast wel gezien, de afzettingen op de baan. In…
onderhoud

Tijdelijke Plaatselijke Regel i.v.m. Groot onderhoud

/
Maandag 7 september 2020 start het groot onderhoud van de 18…

Groot Onderhoud 2020

/
In week 37, op maandag 7 september, wordt gestart met het jaarlijks…

Onderhoud 18 holes baan vanaf 13 juli

/
Op maandag 13 juli wordt begonnen met drainage werkzaamheden.…
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.