Wij zijn boos, heel erg boos…..

Dit zei Otto Pappe, voorzitter van de Stichting Golfbaan IJmond-Noord, tijdens de perspresentatie van de film: “Weg met de Golfbaanvariant – een vastberaden strijd tegen een zwalkende overheid”. Deze presentatie vond vandaag om 12.00 uur plaats in Cineword Beverwijk. Onze golfclub heeft samen met de actiegroep “Houd de Broekpolder leefbaar” en de Stelling van Amsterdam een eigen film gemaakt, waarin wordt aangegeven waarom wij tegen de Golfbaanvariant zijn.

“Wij zijn boos, heel erg boos”, begon Otto Pappe. ”De verwachtingen die door de overheden naar ons toe uitgesproken zijn, dreigen niet uit te komen. Bij het overleg over de aanleg van onze baan en de verbeteringen van onze baan is steeds aangegeven dat de weg niet over de golfbaan zou komen.” “Als de weg er toch zou komen, zou hij ten noorden van de golfbaan worden aangelegd”. Dit werd steeds weer bevestigd: bij de aanleg van de Wijkertunnel, de verlegging van de A9, de aansluiting van Heemskerk op de A9, de ontwikkeling van de wijk Broekpolder, de aanleg van de twee verzorgingsplaatsen Twaalfmaat en Akermaat op de A9. Steeds weer werd aangegeven dat de weg er niet zou komen.”

“Door het bestemmingsplan De Noorderbuitendijken kreeg het gebied een openbare recreatieve bestemming en werd de aanleg van de golfbaan mogelijk gemaakt. Door de Provincie is deze locatie aan ons voorgesteld. Onze verwachtingen zijn geschaad als gekozen gaat worden voor de Golfbaanvariant. Dit zou een “gotspe” zijn. In april 2016 koos GS immers voor de 0+-variant en de Heemskerkvariant als voorkeursvarianten. De Golfbaanvariant viel toen af. In juli 2016 kwam de Golfbaanvariant weer op tafel. Dit op advies van de Commissie MER (Milieu Effect Rapportage). De Golfbaanvariant zou ook nader bekeken worden om de zorgvuldigheid in de procedure te waarborgen, aldus gedeputeerde Post.”

“Nu bereikt ons het bericht dat de Stuurgroep A8-A9 toch voor de Golfbaanvariant wil kiezen. Daar willen wij iets aan doen. Dat willen wij tegenhouden. Wij hopen dat u ons daarbij steunt”, aldus voorzitter Otto Pappe.

“Vandaag hebben wij een brief aan het College van Gedeputeerde Staten gestuurd. Als bijlage hebben wij een notitie toegevoegd, waarin wij het proces hebben beschreven. Om 13.00 uur ontvangen alle Colleges van B&W en de leden van de gemeenteraden een mail met onze argumenten. Laat het duidelijk zijn: “Golfbaantracé weg ermee, want in dit natuur-en recreatiegebied past deze weg niet!” “In de emails is ook de link naar de film opgenomen https://youtu.be/jzs9LwbQ5yk . De film die u nu gaat zien.”s

Wat een fantastische film. Hij roept veel vragen op, die beantwoord moeten worden. Otto Pappe refereert ook nog even aan de Treinopstelplaats bij Uitgeest. Hierbij heeft de Provincie NH gewacht op het advies van ICOMOS. Die adviseerde dat de opstelplaats geen invloed had op de Stelling van Amsterdam. Daarna nam de Provincie het besluit om hem aan te leggen.

“Nu dreigt men al een standpunt in te nemen voordat ICOMOS gesproken heeft. Ons is inmiddels bekend dat ICOMOS in een brief van 26 april duidelijk gemaakt heeft dat men tegen de twee gestrekte varianten (de Heemskerkvariant en de Golfbaanvariant)is. Zij tasten immers de Stelling van Amsterdam teveel aan. Daarom vindt ICOMOS alleen de 0-+-variant door Krommenie een serieuze optie. Ook adviseert ICOMOS om nog eens naar variant 7 te kijken. De variant die in een eerder stadium door de Provincie was afgewezen. Een variant die geen gevolgen voor de Stelling van Amsterdam heeft. “Dit is best een stevige uitspraak van ICOMOS. Wij hopen dat ernaar geluisterd wordt”, aldus Otto Pappe.

“Als golfclub steunen wij de bewoners van Broekpolder. Wij hebben dezelfde belangen. Met de film en onze notitie hopen wij de politiek wakker te schudden, zodat zij andere besluiten gaan nemen dan er nu dreigen.”

Cees van der Kolk, van de actiegroep: Houd Broekpolder Leefbaar, zegt: “Alhoewel wij mee mogen praten in de Klankbordgroep, hebben wij het proces als schokkend ervaren. De politiek zet een lijn uit en zetten die keihard door. Wij zijn blij met de inspraak, maar er is geen ruimte voor echte discussie. Men manipuleert om de zin te krijgen. Ook wij hopen de politiek wakker te schudden. Nu dreigen er onduidelijke besluiten, die niet uit te leggen zijn. Aannames en keuzes zijn niet helder. Wij roepen iedereen op: “Denk svp nog eens heel goed na!”

De heer de Haan van Busch en Dam had liever gezien dat de film een andere titel had gekregen: “Weg met de Golfbaanvariant en de Heemskerkvariant”. Beide varianten tasten het open poldergebied immers onnodig aan. Dus beide gestrekte varianten moeten van tafel.
In de foyer werd er nog even nagepraat. Iedereen was enthousiast over de film. Otto sprak nog langdurig met de journalist van het Noord-Hollands Dagblad en Rens werd uitvoerig geïnterviewd door 251TV. Nu dus maar goed kijken wat er binnenkort in de krant staat en op Ziggo kanaal 42 of 45 te zien is.

De Heemskerkse hoopt met De Film heel veel betrokkenen goed wakker te schudden. Deel de film dus op Facebook e.a. sociale media, want De Film moet gezien worden.