Birdy’s in Competition

De lente is weer in het land. Dit betekent dat  ook in de vogelwereld de competitie om het voortbestaan weer is begonnen. Dat het inmiddels een zware strijd is geworden, bewijzen de cijfers. In de laatste 25 jaar (hoe oud is de golfclub) is het aantal vogels met 70% (!) gedaald. We kunnen dus gerust stellen dat in deze tijd de degradatieduels in de natuur worden uitgevochten.

Waar het kan is het vaak een kleine moeite om een handje te helpen en dat druppeltje op de gloeiende plaat toch te laten vallen. We zijn dan ook benieuwd of de huiszwaluwentil opgemerkt gaat worden door de nieuwe generatie. De jonkies komen met hun ouders deze weken vanuit West- en zelfs vanuit Zuid-Afrika op een paar grammetjes vet aangevlogen. Toch wel zuinig en efficiënt voor een reis van zo’n 6.000 tot 10.000 kilometer.

Onze ransuilen waren alvast begonnen met de voortplanting. Tineke Groen ontdekte deze week het nest en daardoor kon Jos Blakenburg van de roofvogelwerkgroep Zaanstad, geassisteerd door John en Nelly, de jongen voorzien van een mooie ring. Gewicht, vetgehalte, lengte van de veren werden gemeten en genoteerd en in een file voor wetenschappelijk onderzoek gezet. Het nest is ver weg van de parkeerplaats, het vermoeden is dan ook dat we twee (!) families op onze golfclub hebben.

Op zaterdag 18 mei vindt de nationale Birdwatching day weer plaats. Alle golfclubs worden door de Vogelbescherming gevraagd om het aantal vogelsoorten op de golfbaan te tellen. Dit jaar voor de 20e keer. Deze tellingen worden om de 5 jaar op een andere datum gehouden en de gegevens worden gebruikt voor onderzoek. Onze golfbaan wordt al jaren geassisteerd door mensen van de vogelwerkgroepen Zaanstad en Castricum. Wie zin heeft en het leuk vindt om mee te helpen (enthousiasme is voldoende) is van harte uitgenodigd en kan contact opnemen met leden van de CtG-commissie. Doorgaans scoren we op onze baan tegen de 70 soorten.

Hieronder John de Graaf met een jonge ransuil. De overige foto’s kunnen jullie zien op deze link.

 

Hans Rosenberg

Vogels op de Heemskerkse Golfclub

/
https://youtu.be/UeESffHydkg

Ransuilen voelen zich thuis op onze verlaten golfbaan

/
We hadden al eerder een fraaie ransuil gespot vlak bij het clubhuis.…

De Heemskerkse Golf Club en de stikstof problematiek.

/
Het afgelopen jaar heeft de Europese stikstofwetgeving een ware…

Vroeg bezoek van onze Ransuil

/
Vanochtend vroeg, woensdag 4 maart, voor alle drukte, kregen…

Bird Watching Day 2019 Heemskerkse Golfclub, landelijk een 2e plaats

/
Afgelopen zaterdag, 18 mei, was het de 20e keer dat alle golfclubs…
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.