De Heemskerkse Golf Club en de stikstof problematiek.

Het afgelopen jaar heeft de Europese stikstofwetgeving een ware hoofdrol gespeeld in Nederland.  Veel activiteiten moesten worden stopgezet.

Ook wij hebben met een teveel aan stikstof te maken.
Die overmaat aan stikstof zorgt ervoor dat bepaalde gewassen de overhand krijgen en voor de biodiversiteit is dat zeer nadelig.
Gras houdt ven stikstof en verdringt de meeste gewassen die voor variatie op een golfbaan verantwoordelijk kunnen zijn. Gras is op een golfbaan wel een fijne plant waar we als golfers erg blij mee zijn en dat het goed doet in het stikstof milieu.
Brandnetels zijn ook gek op stikstof en dat kunnen we duidelijk waarnemen op de baan.
Een voorbeeld van de werking van stikstof was rondom de vijver die een aantal jaren geleden was gegraven bij de doorgang van hole 5 naar hole 6.
We hebben nog prachtige kleurige plaatjes van die situatie met volop bloemen. Nu is alles groen en je schijnt die oorspronkelijke situatie niet terug te kunnen halen.
Orchideeën houden wel van stikstof en die vinden we nu op veel plaatsen op de baan zonder dat ze zijn aangeplant.
Vanaf het begin van deze baan is door het baanonderhoud jaarlijks arme grond toegevoegd aan met name de rough in de hoop dat hier de mooie zomerbloemen dan een kans kregen. We beseffen nu dat het verarmen hier kansloos is en duur en is dus gestopt.

Wat we nu proberen is stukken grond vrijmaken en met bloemzaad in zaaien waardoor we toch meer kleur in de baan kunnen krijgen. Achter de greens van de holes 4 en10 is ruimte gemaakt. De overvloed aan gevallen water houdt de greenkeeping nog even tegen om het zaad, gemengd met zand in de gemaakte ruimte aan te brengen. Zo gauw het weer het toelaat zal dit gebeuren.

Daarbij zijn in het afgelopen najaar ongeveer 3500 struiken, verdeeld over de baan, geplant. Hier zitten veel beshoudende struiken tussen. Samen met de bloemen moet dit een flinke opsteker zijn om de biodiversiteit te verhogen. De vogels en de insecten zullen ons dankbaar zijn en voor de golfer, die kan genieten van meer kleur op onze toch al zo mooie baan is het ook een feest.

Namens Committed to Green,

Jan Wolring

Vogels op de Heemskerkse Golfclub

/
https://youtu.be/UeESffHydkg

Ransuilen voelen zich thuis op onze verlaten golfbaan

/
We hadden al eerder een fraaie ransuil gespot vlak bij het clubhuis.…

De Heemskerkse Golf Club en de stikstof problematiek.

/
Het afgelopen jaar heeft de Europese stikstofwetgeving een ware…

Vroeg bezoek van onze Ransuil

/
Vanochtend vroeg, woensdag 4 maart, voor alle drukte, kregen…
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.