Roofvogels op en rond de golfbaan.

Als we ons rondje lopen op onze golfbaan treffen we al gauw enkele roofvogels aan. Vooral de Buizerd is er bijna elke dag op zoek naar voedsel, hetzij hoog in de lucht, vaak met meerdere of gewoon tussen de bomen.

Wat ik ook al een paar keer ben tegen gekomen is een Sperwer, een prachtig grijsblauwe roofvogel die niet echt groot is. Loerend vanuit de rand van de bossages naar prooi wat voorbij komt (vliegen).

Meer zeldzaam zijn “onze” Bruine Kiekendieven. Een koppel heeft geprobeerd te nestelen dit jaar in het riet, in het gebied wat Noordhollands Landschap in beheer heeft. Helaas zijn daar alle, 3 stuks, eieren gestolen. Niet door een roofdier zoals de vos, maar door mensen. Vermoedelijk voor winstbejag.

Verder heeft er een stel Torenvalken 5 jongen groot gebracht op onze baan.

Ook in onze directe omgeving zitten Kerkuilen, foerageren denk ik ook op onze golfbaan, daar er genoeg muizen te vangen zijn en ze praktisch, naast de Ransuil,  de enige zijn tot nu toe die ’s nachts op muizenjacht gaan. Het wachten is op de Bosuil en de Steenuil. Ook voor die uilensoort is er voldoende ruimte en voedsel, maar helaas nog niet aanwezig, voorzieningen zoals nestkasten zijn al wel aanwezig.

Onze vrienden de Ransuil houden zich opnieuw schuil in de nabijheid van de receptie. Ook zij hebben dit jaar in ieder geval twee jongen groot gebracht. Helaas hebben we het nest niet kunnen vinden om de jongen te ringen. Ineens stond IJmond groen oog in ook met de Takkelingen!

Wel heb ik het ringen van de Torenvalken en onlangs, ja eind oktober, van Kerkuilen van dichtbij mee mogen maken.

Al met al onze golfbaan is een fantastisch natuurgebied, ook voor roofvogels!

 

Tekst en foto’s: John de Graaf

Klik hier voor de foto’s

 

1 antwoord
  1. Jan van Rijn
    Jan van Rijn zegt:

    Zo zie je maar dat golfen en ook oog hebben voor de natuur prima samen kunnen gaan en het wederom verkrijgen van de GEO certificering daarvan een mooi bewijs is.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.