Etiquette

Etiquette is op een golfbaan heel belangrijk. Zonder scheidsrechter is het de bedoeling dat het spel door alle gebruikers op welke baan ook op de goede manier gespeeld wordt.

Een goede vriend van mij vertelde mij naar aanleiding hiervan het volgende verhaal.

Op een vrijdagmiddag ging ik een rondje spelen op de PAR 3 van de Heemskerkse Golfclub en komende bij hole 1 stond iemand al te wachten. Je kon zien dat het druk was die middag, want de grote baan was gesloten. De man die stond te wachten vroeg of hij alstublieft alleen mocht spelen, want hij wilde oefenen. Mijn vriend ging na enig aarzelen akkoord en had hij dat maar niet gedaan.

Want! Op hole 9 speelden een man en een vrouw de laatste bal en zij maakten aanstalten om naar hole 10 te gaan. Maar daar stond mijn vriend te wachten. Het is een goede gewoonte, dat doorlopers voorrang hebben en dat kregen ze dan ook. Al snel bleek, dat de dame nog niet zo bedreven was in het spel en dat had grote invloed op het tempo. Gevolg: mijn vriend heeft bij de volgende acht holes elke keer moeten wachten en wachten en wachten. Hij werd niet doorgelaten en dat had eigenlijk wel gemoeten. Op hole 7 kreeg mijn vriend van de achterop komende flight (groepje spelers) een bal op zijn rug gespeeld. Toen hij daar later iets van zei kreeg hij te horen: “Je moet je niet zo druk maken, man”.

Voor mijn vriend was de maat vol: hij heeft hole negen maar niet meer gespeeld. Hij had er tabak van!

Wat zegt de etiquette:

1. Als het druk is worden flights samengevoegd om zoveel mogelijk spelers speelplezier te bieden;
  2. Als een flight langzaam gaat, laat je de achteropkomende spelers door om het tempo er in te houden;
  3. Op een PAR 3 sla je pas een bal als de spelers de green hebben verlaten en je zeker weet, dat je niemand kunt raken.

Ik kan me voorstellen dat mijn vriend er tabak van had.

Gerard Hoekstra

1. Henk Lugthart
    Henk Lugthart zegt:

Hallo Gerard

Mij is altijd verteld

par 3 moet geboekt zijn en die boeking zijn. en is geldig voor 9 holes. .

bij de balie hoor je welke tijden beschikbaar zijn. Balie gesloten dan inschrijfboek gebruiken.

Als er na je eerste ronde niemand op de afslag is, kun je natuurlijk rustig doorgaan

Niemand heeft voorrang. De inschrijving is bepalend

Zijn de regels er niet of anders geworden dan graag duidelijkheid

Het is aan te bevelen op het mededelingen bord bij de afslag de juiste informatie aan te geven

Beantwoorden
  2. Cyriel van Kappel
    Cyriel van Kappel zegt:

Als je begint met golfen kun je wel al de Par3 lopen zonder theorielessen gehad te hebben. Kan me voorstellen dat deze mensen nog geen kennis van de voorrangsregel hadden. Je kunt zelf natuurlijk ook aangeven dat je wilt passeren toch?

Beantwoorden