Meten is weten

Laatst waren mijn echtgenote, een vriend en ik aan het golfen op De Heemskerkse Golfclub en wel op de PAR3-hoek. Een aanwinst voor de club waar veel gebruik van wordt gemaakt. Niet alleen door beginnende spelers, maar ook door spelers die hun korte spel willen oefenen. Alsof het lange spel reeds volledig beheerst wordt. Maar dit terzijde.

We waren dus aan het spelen. Wij keken naar een meneer die op het punt stond af te slaan. Hij haalde een soort verrekijker uit zijn tas, morrelde aan een paar knopjes op het toestel en zette de kijker vervolgens aan zijn rechteroog. “136”, mompelde hij duidelijk hoorbaar. We keken elkaar aan en wachtten af. Vervolgens haalde hij een stok uit de tas, zette een tee in de grond en plaatste de bal er bovenop. Na enig ritueel maakte hij een swing en sloeg de bal vervolgens nog geen vijftig meter weg.

Zonder te verblikken of te verblozen zette hij een nieuwe bal op de tee en sloeg vervolgens de bal linksaf de sloot in.

“Gisteren ging het veel beter”, zei de man teleurgesteld en vervolgde zijn weg op de baan.

Wij keken elkaar aan en konden ons lachen nauwelijks onderdrukken, maar toen onze vriend zijn duim op de neus zetten en langs zijn vingers naar de green keek en zei: “50” konden we ons niet meer inhouden. Lachen dus.

Moraal van dit verhaal: je hebt geen verrekijker nodig om vijftig meter ver te slaan.

Gerard Hoekstra, lid van de Heemskerkse Golfclub

Wilt u reageren en kans maken op een gratis rondje op de PAR 3, stuur uw reactie naar parredactie@heemskerksegolfclub.nl

bron: column van Gerard Hoekstra in regionale kranten