U bent lid van een golfclub. Waarom? Omdat het een schitterende mooie club is met een levendige vereniging. De baan is uitdagend.

Met de Par 3-baan heeft u goud in handen en de oefenfaciliteit behoort tot één van de beste, zo niet dé beste, van Noord-Holland. Maar er is nog een goede reden om lid te zijn van de Heemskerkse Golfclub.

Uw golfclub heeft een PGA Holland Erkende Golfschool. Dit houdt in dat er alleen PGA Holland gekwalificeerde golfprofessionals lessen en trainingen verzorgen. En dit allemaal om u nog meer plezier aan de golfsport te laten beleven. Op een eerlijke, juiste en krachtige manier. Over die krachtige manier, willen wij het nu even met u hebben.

Want hoe moet u nu trainen? Wanneer moet u uw lessen en trainingen volgen? Hoe vaak moet u oefenen? Wij willen u hierbij gaan helpen. Iedere topsporter traint, wordt gecoacht en heeft les. Kobe Bryant, Jordan Spieth, Roger Federer, Max Verstappen, Lionel Messi en ga zo maar door. Sterker nog, Jordan Spieth heeft een swingcoach, kortspel-coach, puttcoach en een mentale coach. En u? De meeste golfers vinden ‘dat ze geen les nodig hebben’. Wij delen die mening niet. Ook wij volgen nog onze lessen en trainingen. Net als Jordan Spieth en Jason Day. Wij zijn net nog naar de laatste PGA Holland cursussen geweest.

Het gaat mis in de periodisering van golfles. Wij komen bijvoorbeeld vaak mensen tegen die in het voorjaar een aantal lessen willen volgen. Het liefst kort achter elkaar. Jaar in, jaar uit. Dit betekent dat wij die golfer soms 5 weken zien en hierna 47 weken weer niet. Helaas komen wij in de praktijk veel tegen, dat het geleerde na 3, 4 weken weg-ebt. De ‘oude’ set-up of beweging sluipt er weer in en er is geen mogelijkheid om die weer te corrigeren. “Dus het lessen heeft geen zin gehad”, is dan iets wat je hoort. DIT IS NIET WAAR! Waarom niet? De training was niet krachtig genoeg.

Beter is immer om de golfers te sturen naar een langdurige samenwerking. Dit houdt in:

Winterperiode Tijd: Van begin november tot eind maart (5 maanden) Frequentie training: 1x per 2 à 3 weken, 8 lessen Doel trainingen: Swingverbetering. Grote aanpassingen maken.

Zomerperiode Tijd: Van begin maart tot eind oktober (7 maanden) Frequentie training: 1x per maand, 7 lessen Doel trainingen: Kort spel en bijhouden wintertrainingen.

Op deze manier wordt het trainen krachtig. U krijgt in de winterperiode, wanneer u weinig speelt, verbeteringen mee qua set-up en beweging voor de full swing. Het is namelijk niet erg om in de slechte wintermaanden mindere ballen te slaan om aan het nieuwe te wennen.

In het voorjaar komt het nieuwe steeds meer in uw spel en kunt u er de zomer mee spelen. Maar het is wel belangrijk om elkaar 1x per maand te blijven zien. Om ervoor te zorgen dat het geleerde in de winter niet weg valt.

Zodat u niet vindt dat “de lessen toch geen zin hebben gehad” maar dat door uw lessen, trainingen en het bijhouden hiervan u meer plezier in uw golfsport heeft gevonden. Waarom? Omdat de bal vaker doet wat u voor ogen had. En doordat wij elkaar regelmatig zien kunt u geen grote fouten meer maken. In de winterperiode zou het fijn zijn als u minimaal 2x zelfstandig oefent tussen de lessen en trainingen door.

In de zomerperiode speelt u vaker en zou het fijn zijn als u minimaal 3x speelt en 2x oefent voordat u weer uw maandelijkse les of training volgt. Als u op deze manier oefent, traint en lest, zult u zien dat uw golfspel zowel constanter als leuker gaat worden. En…. is er één lid die dat niet wilt?

Bob ter Punt en Rogier Kootker uw PGA Professionals van de Heemskerkse

N.B Dit artikel verscheen eerder in het Clubblad PAR 27e jaargang nr 2. De PGA Golfschool van de Heemskerkse klik hier om het volledige nummer te lezen.

Rogier Kootker

Bob ter Punt