Bunkers, Beregening en Qualifying spelen hoe zit dat.

M.i.v. 28 mei jl. is de baan weer qualifying. Er zijn vragen binnengekomen over hoe te handelen als een bal in de bunker is beland bij het spelen van een Qualifying ronde.

Bij het spelen van een Qualifying ronde moet een bal die In een bunker is beland gespeeld worden zoals die ligt, ook als dat in een voetafdruk is.

Evt. mag een slechte ligging ontweken door de bal onspeelbaar te verklaren volgens Regel 19.3.

“Een bal in de bunker verplaatsen” is bedoeld als een goede afspraak die spelers zouden kunnen maken bij vriendschappelijke rondjes die niet meetellen voor de handicap. Zoals spelers bij vriendschappelijke ronden ook andere afspraken kunnen maken (denk aan gimmies geven).

Vergeet niet uw eigen voetstappen zo goed mogelijk weg te vegen met uw schoenen of een club.
Dit geldt natuurlijk voor iedere speler, neem de moeite om de bunker zo netjes mogelijk achter te laten, ook als u niet qualifying speelt!

Daarnaast was er een vraag over de gevolgen van het beregenen van de fairways met slangen en sprinklers.

De beregeningsinstallatie is een los obstakel en een slang kan wat opzij gelegd worden wanneer deze in de weg ligt voor uw stand, de voorgenomen swing of voor de ligging van de bal. Zie Regel 15.2.
Nog een tip: Een sprinkler kop kan met een club even vastgezet worden zodat u geen last heeft van het rondsproeiende water.

V.w.b. evt. plassen die zijn ontstaan door het beregenen gelden die als tijdelijk water. (zie ook Definitie)

Tijdelijk water is een Abnormale baanomstandigheid en volgens Regel 16 mag die Abnormale terreinomstandigheid ontweken worden.

Pak desnoods uw regelboekje of de Spelregel App er nog even bij om e.e.a. na te lezen.

Voor vragen: hareco@heemskerksegolfclub.nl

Hareco