baanlayout & speeladvies PAR-3 baan

Baan layout en speel advies van de Pro

Sinds enkele jaren beschikt de Heemskerkse Golfclub over een uitdagende Par 3-baan. Een baan waar de beginnende, maar ook de gevorderde golfer heel veel van kan leren. Voor beginners is de baan leuk, omdat de afstanden niet heel lang zijn en ze goed kunnen oefenen met hoe het straks gaat op de grote baan. Voor de gevorderden onder ons is hij ook erg uitdagend en ideaal om je korte spel te trainen. In dit artikel vertellen wij over de tactiek die u kunt gebruiken bij het spelen van deze baan, de tips en tricks over hoe u de moeilijkste holes aanspeelt en hoe u met een mooie lage score van de baan komt.plattegrond par3

Hole 1

De eerste hole van de Par 3 lijkt een redelijk makkelijke hole met aan de rechterkant maar één bunker. Ga bij de afslag altijd aan uw probleemkant staan! Dus als u vaak naar rechts slaat gaat u aan de rechter kant van de tee box staan en mikt u de bal op de linker kant van de green. Nu speelt u de bal van de bunker af en is de kans groter dat de bal niet in de bunker zal belanden. De clubkeuze op deze hole is ook belangrijk. Achter de green is veel ruimte om te spelen, dus haal bij twijfel een club extra uit de tas.

Hole 2

Hole twee is naar mijn mening een uitdagender hole dan de eerste. Deze hole heeft een kleine bunker aan de linkerkant en een grote aan de rechterkant. Deze hole wilt u beslist niet aan de rechterkant missen, omdat daar een lastige bunker ligt op een grote heuvel. Wanneer u de bal niet in één keer op de green slaat kunt u het best missen aan de linkerkant of iets te kort spelen, er blijft dan een makkelijke chip over die u nog een grote kans kan geven op par of bogey.

Hole 3

De derde hole beschouw ik als één van de moeilijkste holes van de baan, dit door de grote bunker aan de rechter kant die een soort van aanzuigende werking heeft. Als u voor zekerheid gaat mikt u op de linker kant van de green. Is de bal te kort of iets links, dan blijft er een prima schot naar de vlag over. Neemt u wat meer risico? Pak dan een club waarmee u zeker over de bunker slaat, zodat u ondanks een bal naar rechts nog steeds de grote green kan raken.

Hole 4

De vierde hole is een interessante hole. Dit komt door de grote waterpartij aan de linkerkant en de lange afstand die u moet overbruggen. Voor veel spelers zal dit een laag ijzer zijn of misschien een hout of driver. Ga bij deze hole aan de linker kant op de tee box staan. Te ver slaan is niet wenselijk omdat achter de green het sterk naar beneden loopt. Speelt u met weinig risico dan kunt u de bal het beste 10 tot 20 meter voor de green laten landen. Op deze manier heeft u dan geen last van de bunker op rechts en blijft er een makkelijke chip over voor een goede score. Haalt u de green wel, dan kunt u het beste de bal aan de voorzijde van de green laten landen, u gaat dan een up hill put maken, wat stukken makkelijker is dan een down hill put.

Hole 6

Persoonlijk vind ik hole zes de leukste hole van de baan. Het is een venijnige hole waar de clubkeuze cruciaal is. Slaat u de bal te kort, dan is de kans groot dat u in de bunker voor de green terecht komt, slaat u de bal te ver, dan is de kans groot dat u de bal snel over de kleine green speelt. In het ideale geval laat u de bal aan de voorzijde van de green landen en houdt u een makkelijke put over. Neemt u wat minder risico? Speel de bal dan links van de bunker en u houdt een makkelijke chip over.

Hole 9

Deze hole heeft drie bunkers waarvan één links en één rechts van de green, u moet bij deze hole wel wat risico nemen, want de derde bunker ligt twintig meter voor de green, speel de bal dus niet te kort! Omdat de green iets langer is heeft u iets meer mogelijkheden om de green te raken. Te ver is hier ook niet ideaal. Twee heuvels proberen de bal tegen te houden, maar ligt u er achter is het schot naar de vlag erg lastig. De Par 3 heeft 9 zeer interessante holes met 18 afslagplaatsen, waar zowel de beginner als de ervaren golfer slim moet spelen om een goede score binnen te brengen. Bob ter Punt – Head Pro en Niels Tervoort – stagiaire Pro