Ready Golf: Tips voor meer vaart in de baan!

De snelheid van het spel op een baan of in een wedstrijd is soms zo traag dat golfers daardoor het plezier in de sport dreigen te verliezen. 9-Holes ronden die daardoor drie uur duren terwijl het ook in twee uur kan. Om die reden hoor je steeds meer de term Ready Golf vallen. Het doel? Simpel, een prettig speltempo bevorderen en slow play bestrijden.

Ready Golf betekent dat je speelt zodra het kan mits het veilig is – ook al is het nog niet jouw beurt. Hieronder een aantal Ready Golf tips. Lees ze, deel ze en voer ze uit natuurlijk.

1. Harken? Sla alvast!

De bal van je medespeler ligt in de bunker. Je medespeler slaat de bal en ligt vervolgens nog steeds verder van de hole af dan jouw bal. Sla in dit geval alvast jouw bal zodat je medespeler de tijd heeft om de bunker te harken en zich voor te bereiden op de volgende slag.

2. Meteen uitholen

Op de green heb je jouw bal dichtbij de hole geputt maar ook dichtbij de lijn van je medespeler. Hole dan vast uit. Dit is sneller dan opnieuw je bal markeren, je medespeler laten putten en dan zelf je bal terugplaatsen en putten.

3. Soms voor je beurt slaan

Jij bent klaar om te slaan maar je medespeler, die eigenlijk aan de beurt is, nog niet. Sla dan als eerste zodat je medespeler daarna kan slaan en de tijd heeft om zich nog voor te bereiden op de volgende slag.

4. Lastige bal

Het kan zijn dat je medespeler verder weg ligt dan jij maar een lastige slag heeft. Je medespeler heeft wat tijd nodig om zijn of haar opties te bekijken. Als het veilig is, sla dan eerst jouw bal. Dan heeft je medespeler wat meer tijd en kan hij of zij slaan nadat jij je bal hebt geslagen.

5. Eerst slaan, dan zoeken

Je medespeler heeft de bal in het bos geslagen en jouw bal ligt prachtig op de fairway. Sla dan eerst je eigen bal op de fairway en ga daarna helpen met zoeken. Dat kan behoorlijk wat tijd schelen.

6. Voor de green eerst

Jouw bal ligt aan de voorkant van de green en de bal van je medespeler ligt over de green. Chip jouw bal dan eerst vanaf de voorkant van de green zodat je medespeler de tijd heeft om naar de achterkant van de green te lopen.

7. Kortere afslagen eerst

Het komt wel eens voor dat je op de groep vóór je moet wachten. Misschien is je medespeler, een longhitter, aan de beurt om te slaan, maar die heeft de kans de spelers voor jullie te raken. Jij slaat wellicht korter en kan de spelers voor je nooit raken. Sla dan als eerste vanaf de tee, dat scheelt weer wat tijd.

8. Een korte pre-shot routine

Een pre-shot-routine herhaal je bij iedere slag. Als deze kort is, kan dit veel tijd schelen in een golfronde. Een goede en veelgebruikte routine is ‘staan, oefenswing, slaan’. Hoe langer je over je slag gaat nadenken hoe slechter die meestal gaat. Je golfprofessional kan je helpen met het vinden van je juiste (korte) pre-shot-routine.

Bron: Golf.nl

Meer over Ready Golf

Ready Golf is een initiatief van de R&A om langzaam spel te bestrijden. Het is bedoeld voor sneller spel in strokeplay of stableford. (In matchplay kan het spel ook vaak sneller gespeeld worden dan dat nu gebeurt maar in matchplay is het belangrijk dat je niet voor je beurt speelt.)

De R&A en nationale golfbonden promoten Ready Golf omdat uit onderzoek blijkt dat golfers meer van de sport zouden genieten als het minder tijd kost om te spelen. Veel recreatiegolfers spelen al Ready Golf maar het geldt niet voor iedere golfer en de langzame spelers houden de spelers met een normaal tempo op.

De NGF heeft Ready Golf in 2017 succesvol geïntroduceerd in nationale wedstrijden en voert in 2018 een campagne om het op banen en clubs in te voeren. Ready Golf bestaat enerzijds uit tips voor golfers (die adviezen zul je de komende weken op GOLF.NL vinden) en anderzijds uit maatregelen die clubs kunnen nemen. Een vereniging kan namelijk met verschillende aanpassingen het speltempo bevorderen, bijvoorbeeld door een goede bewegwijzering of door de hoogte van de rough in toom te houden. Informatie voor clubs is te vinden op het NGF-informatieplein maar banen en verenigingen kunnen ook inlichtingen winnen bij Christine Saxton van de NGF.

1. Lars Peters
    Lars Peters zegt:

Vind men in dit kader het een probleem als er door de baan min of meer tegelijkertijd wordt geslagen? Op een par 4/5 hole kan je naar mijn mening prima tegelijk slaan als je elkaar niet hindert… bv omdat je toch aan andere kant fairway ligt… nu sta je vaak te wachten tot ander heeft geslagen omdat je ander niet wil afleiden…

Beantwoorden
  2. Gerard Houtenbos
    Gerard Houtenbos zegt:

Ik heb me wel eens afgevraagd of het volgende werkt:
    Het betreft vier-ballen. Loop binnen die flight van vier zo veel mogelijk twee-aan-twee door de baan, maar verlies elkaar niet uit het oog.
    Schiet hier maar eens op!

Beantwoorden