Van de Hareco: Het Wereld Handicap Systeem komt er aan

Ondanks de corona crisis gaan de voorbereidingen om het Wereld Handicap Systeem(WHS) per 1 januari 2021 in Nederland in te voeren volop door. Helaas moest het NGF symposium daarover voor leden van handicap commissies worden geannuleerd.  Maar in de loop van 2020 zal de NGF geregeld meer details bekend maken over de invoering in Nederland en wat het voor spelers en handicapcommissies gaat betekenen. Bijgaand is er een eerste video presentatie die kort weergeeft waarom het WHS wordt ingevoerd.

Er gaat wel het e.e.a. veranderen. Denk daarbij aan de wijze waarop de handicap van een speler wordt bepaald namelijk aan de hand van het gemiddelde van de beste 8 scores van de laatste 20 rondes. Ook wordt er nieuwe  begrippen geïntroduceerd zoals Course Handicap, Playing Conditions Calculation (PCC) en een Aangepaste Bruto Score zijnde Netto Double Bogey. Deze begrippen zullen later nader worden toegelicht.

Er veranderen ook zaken als het niet meer gebruiken van de behaalde Stableford punten voor het aanpassen van een handicap. De spelvorm Stableford blijft echter wel bestaan. Ook het begrip CBA vervalt in het WHS en wordt vervangen door de eerdere genoemde Playing Conditions Calculation.

Tenslotte alvast de mededeling dat de overgang van het EGA handicap systeem naar het WHS zeer waarschijnlijk tot gevolg heeft dat de handicap van een speler begin 2021 niet dezelfde zal zijn als die aan het eind van 2020. Er vindt nl. een herberekening plaats om de WHS handicap te bepalen bij de overgang naar het WHS.

De Hareco zal zich inspannen om alle veranderingen zo goed mogelijk bij de leden van de Heemskerkse Golfclub te introduceren in de komende maanden tot 1 januari 2021. Dit aan de hand van de informatie die door de NGF ter beschikking wordt gesteld.

Als u nu al vragen heeft over het WHS kunt u die stellen via ons e-mail adres: hareco@heemskerksegolfclub.nl