Sportief beleid 2017

Bij een sportclub hoort een sportief beleid. Dat zijn wij nu aan het formuleren. Op de voorjaarsledenvergadering vertellen wij daar graag meer over. Vooruitlopend op dit beleid, hebben wij aan alle commissies die wedstrijden organiseren gevraagd, om bij het samenstellen van het wedstrijdprogramma 2017 rekening te houden met de onderstaande punten.

Activiteiten voor alle leden en alle handicapgroepen

Om de binding van de leden aan onze club te versterken, willen wij graag dat er voldoende, passende activiteiten worden georganiseerd voor alle leden, alle leeftijdsgroepen en alle handicapcategorieën. Hierbij zal zowel aandacht moeten worden besteed aan de recreatieve golfers als aan de meer competitieve golfer. Als bestuur hebben wij geconstateerd, dat met name de hogere handicappers (54 – 36.1) het minste aan onze wedstrijden en activiteiten deelnemen. Aan deze handicapgroep zal in 2017 dan ook extra aandacht besteed moeten worden.

Waarom golft men?

Uit het onderzoek van SARA is gebleken dat de meeste leden vooral golfen voor hun ontspanning, hun beweging en het sociale contact. Daarnaast willen veel leden graag hun spelpeil te verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat in onze activiteiten voldoende aandacht aan deze elementen wordt besteed.

De Heemskerkse golfbaan is een moeilijke baan

De Heemskerkse is een moeilijke baan. Dit geldt vooral voor de heren. Dit blijkt uit een inventarisatie van Golf.nl. Zij schrijven: de 18 holes baan staat op plaats drie als moeilijkste baan vanaf de zwarte tees, net achter The International en The Dutch. Vanaf de gele tees staan we op de 12e plaats.De moeilijkheid heeft vooral te maken met de lengte van de holes, maar ook met het ontwerp, de breedte van de landingsgebieden, de waterhindernissen,  de bomen, out of bounds, e.d. Bij het organiseren van activiteiten is het dus aan te raden om nog meer met deze “moeilijkheid” rekening te  houden. Hiermee kan immers het plezier van de spelers in het golfen worden vergroot. Zie ook hieronder!

Speel van de tee die bij je past

Omdat wij een moeilijke baan hebben, is het verstandig om vooral te spelen van die tees die bij het niveau van de spelers passen. De NGF heeft hierover kortgeleden een nieuw advies uitgebracht. Niet je handicap is bepalend voor de tee waarvan af je zou moeten spelen, maar de lengte van je drives.

De NGF adviseert nu het volgende: “Hoe ver sla je? Kies de kleur tee die bij je past.” Sla je:

• 225m + = witte of zwarte tee
  • 225 – 190 m= gele tee
  • 190 – 160 m = blauwe tee
  • 160 – 125 m = rode tee
  • Tot 125 m = oranje tee

Het kiezen van de juiste tee zal het plezier in het golfen doen toenemen. Ook bij het organiseren van wedstrijden zal nog beter rekening moeten worden gehouden met de passende tees. Het mooie is dat Egolf4you het mogelijk maakt dat er in wedstrijden van verschillende tees wordt gestart.

Drie lussen van de Heemskerkse Golfclub

De 27 holes van de Heemskerkse bestaan uit:

1. de Weidelus – 9 holes Par 3 baan
  2. de Polderlus – 1e 9 holes 18 holes baan
  3. de Parklus – 2e 9 holus 18 holes baan

De Weidelus is vooral bestemd voor de beginnende golfers. Iedereen mag op de Par3 baan spelen. Baanpermissie of een handicap is niet noodzakelijk. Daarnaast is de Weidelus zeer geschikt als trainingsbaan, waarop de golfers met handicaps hun korte spel kunnen oefenen.  De holes zijn uitdagend en de greens gevarieerd.

De Polderlus is de buitenring van de 18 holesbaan. De Parklus is de binnenring van de 18 holesbaan. Deze lussen worden meestal samengespeeld, als men 18 holes wil lopen. Het is echter ook mogelijk om 9 holes te lopen. Dit gebeurt dan meestal op de Polderlus. Gezien de routing van de baan is het ook heel goed mogelijk om 14 holes te lopen. Geëindigd wordt dan bij het werkpad en men kan dan makkelijk naar het clubhuis lopen.

De drie lussen van de Heemskerkse bieden verschillende mogelijkheden om de baan te spelen. Bij wedstrijden en/of activiteiten zou hiermee meer rekening gehouden kunnen worden. Zo is b.v. het volgende mogelijk:

1. alleen de Weidelus – 9 korte holes – Q/NQ
  2. alleen de Weidelus – 18 holes – Q/NQ
  3. alleen de Polderlus – 9 lange holes – Q/NQ
  4. alleen de Parklus- 9 lange holes – Q/NQ
  5. de Polderlus en de Parklus samen – 18 holes Q /NQ
  6. de Polderlus en de Parklus samen – 14 holes NQ – 15 t/m 18 vrij spelen/training?
  7. de Weidelus en de Polderlus – 18 holes – 9 korte holes en 9 lange holes – Q/NQ
  8. de Weidelus en de Parklus – 18 holes – 9 korte holes en 9 lange holes – Q/NQ
  9. de Weidelus en de Parklus – 14 holes – 9 korte holes en 5 lange holes – NQ

Als er vaker gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden die de drie lussen ons bieden, zijn er altijd holes vrij, die door andere leden vrij bespeeld kunnen worden. Dat zullen zij erg fijn vinden. Het lijkt gewenst dat de verschillende commissies, bij het organiseren