Martin de Jong – 42 jaar

Martin de Jong

Martin de Jong is 4 jaar lid van onze club en begon met hcp 54. Na 2 jaar was dat gedaald tot 20 en nu zit hij op 8.5. Om jaloers op te zijn. Als beginnende golfer is hij 2 keer de overallwinnaar van de Vrijdagavond geweest. Dit seizoen heeft hij met Heren-1-27-holes in de Hoofdklasse van de NGF-competitie gespeeld en is met zijn team op de tweede plaats geëindigd. Helaas werd de wedstrijd om het kampioenschap verloren.

Martin zegt: “Het zit in mijn aard dat als je aan iets nieuws begint, je het goed moet doen.” Dat probeert hij nu met golf. Hij heeft zich er helemaal op gestort. Met de VrijdagAvondCompetitie is hij nu gestopt. Daarna heeft hij een tijdje met de Donderdagavond meegedaan. Strokeplay is zijn favoriete spelvorm.

Maar het kostte hem toch te veel tijd. Hij speelt ook met de Young Golfers en dat bevalt hem goed. Serieus spelen met leeftijdsgenoten. In de winter van het 2e jaar, deed hij mee aan de Zondaginloop. Daar speelde hij Matchplay. Hij heeft toen al zijn wedstrijden gewonnen. Dus werd hij kampioen van de winterinloop. In zijn 3e jaar ging Martin competitie spelen in Heren 5. En dit jaar in Heren-1-27.

Door veel te spelen heeft Martin ontdekt wat voor golfer hij is. “Ik wil op een paar momenten in vorm zijn. Zo heeft hij met Rogier heel hard gewerkt om in de Matchplaykampioenschappen in vorm te zijn. Dat is aardig gelukt, want Martin werd in de finale met 2 down verslagen door Remy en werd daarmee tweede bij de Heren. Hij was de verrassing van het kampioenschap.

In juni deed Martin voor het eerst mee met de Strokeplaykampioenschappen. Hij werd 7e met 271 slagen. 42 slagen meer dan onze clubkampioen Nick.

Martin is erg gedreven en werkt hard. Zo heeft hij drie doelstellingen voor zichzelf gesteld. Hij wil graag: Matchplaykampioen worden, Strokeplaykampioen en single hcp’er. Dat laatste is dit jaar al gelukt. Hij heeft nu hcp 8.5. Aan zijn matchplay-instelling moet hij nog wel werken. “Als ik bijvoorbeeld op hole 9 enkele holes up sta, ga ik anders spelen. Dan denk ik: “het komt wel goed.”

Daarna verlies ik verschillende holes. Dit had ik tegen Tom Groen. Uiteindelijk win ik net op hole 18. Ik moet dus beter gefocust blijven.”

Martin de Jong 3e van links tijdens Young Golfers Open

Hoe pakt Martin het golfen aan? “Op maandag en dinsdag uit mijn werk naar de baan tot 18 uur.Vrijdag tot 17.30 uur.” Hierbij is het erg prettig dat hij dicht bij de baan woont. “In het weekend probeer ik één keer de Par 3 te spelen. Als ik geplaatst wordt in de competitie, probeer ik elke zondagmorgen als het licht wordt, voor de Zondaginloop te starten.

Dan speel ik alleen of met enkele anderen. Mijn doel is nu om onder de hcp 7 te komen.”

“Elke zaterdagmiddag 1,5 uur oefenen op de driving range. Oortjes in, geen afleiding. Als iets niet goed gaat, ga ik dat met Rogier oefenen. In de afgelopen competitie had ik moeite om uit het hoge gras te komen (wie niet). Dit heb ik direct samen met hem geoefend en nu gaat het prima.”

Martin loopt graag de Par 3-baan en oefent dan met meer ballen. De Par 3-baan vindt hij één van de grote pluspunten van de club, want je kunt daar heel goed trainen. Martin is anders met golf bezig dan vele anderen. Maar het is goed om te horen dat wij ook leden hebben die er echt voor willen gaan om steeds beter te worden.

Artikel is gepubliceerd in de PAR van dit jaar nr 4

1 antwoord