Nieuws

Grote successen voor de Heemskerkse tijdens NGF competitie 2022

16 mei 2022
De Heemskerkse kent 4 teams, die dit seizoen van de NGF competitie kampioen zijn geworden.

Heemskerkse Heren 1 (Kampioen Hoofdklasse – Heren 27 holes)

Na twee jaar niet gespeeld te hebben vanwege de pandemie, begon heren 1 dit jaar de voorbereiding in een nieuwe samenstelling. Een aantal ervaren competitiespelers aangevuld met debutanten Matthijs Braun en Sebastiaan Reijman Hinze. De zeven spelers zijn allemaal tussen de dertig en veertig jaar en keken met veel plezier uit naar eindelijk weer een competitie. Heren 1 komt uit in één van de vier hoofdklasse poules van de NGF, het hoogste 27-holes niveau van Nederland.

Vooraf werd handhaving als belangrijkste doel gesteld. Uit de poule van vijf degraderen er twee teams en plaatst alleen de kampioen zich voor de halve finale van het Nederlands kampioenschap 27-holes. Plaatsing voor de halve finale is nog nooit een team van De Heemskerkse gelukt en vooraf leek handhaving dan ook een realistisch doel. Maar het pakte anders uit.
Zaterdag op Martensplek (bij Hoogeveen) speelt het team de halve finale tegen Olympus 1 en als dat wordt gewonnen, volgt zondag op Dronten de finale tegen de Goyer 1 of Zeewolde 1.  Heren 1 kijkt ernaar uit om dit mooie succesvolle jaar nog mooier te maken!
Namens Heren 1

Meindert Deen (captain), Rick Baas, Nick Duivenvoorde, Kristof de Vries, Matthijs Braun, Mitchel Jongeling, Sebastiaan Reijman Hinze

Lees onderaan dit bericht het succes verhaal van Heren 1

Heemskerkse 1 (Hoofdklasse – Korte banen Mixed 18 holes)

Onder leiding van Martin de Jong is het team poule winnaar geworden. Zij waren veruit de sterkste door alle wedstrijden te winnen. Een unieke prestatie voor ons Par 3 competitie team. Het team speelt op donderdag 19 mei de halve finale voor het landskampioenschap tegen het team van Ockenburgh 1 op de Mondial International Golfbaan.

Het team bestaat uit: Richard Harmens, Martin de Jong, Karel Sandor, Rene ten Berge, Hermine de Wit

 

Heemskerkse 3 (2de klasse – Heren 27 holes)

Heren 3 had op zondag 15 mei nog een wedstrijd in te halen tegen tegen Westerpark 1. Deze wedstrijd werd gespeeld op De Waterlandse onder prachtige omstandigheden. Niet alleen vanwege het weer, maar ook, omdat Rens Koole gelukkig weer deel kon nemen aan de wedstrijd.

De heren hadden een spannende uitslag na de greensomes: 3-3. Maar toen er aan het einde van de dag 4 singles met winst binnen kwamen, was het feest compleet. Ook zij waren kampioen en promoveren naar de 1ste klasse.

Het kampioensteam bestaat uit Gert van Duin, Tom Groen, Ado Hartenhof, Rens Koole, Wim Tigelaar en King Tse (invaller voor Kees Prinsen).

Heemskerkse  2 (2de klasse – Dames 27 holes)

Onder leiding van Ellen Crabbendam is Dames 2 kampioen geworden van hun poule. Hiermee zijn zij gepromoveerd naar de eerste klasse. Op de laatste zondag kon een gelijk spel tegen Amsterdam Old Course al winst betekenen, Maar net zoals de overige poule wedstrijden werd ook deze wedstrijd met winst afgesloten. Het oorspronkelijke team bestond uit: Annemieke Sauer, Carin Hofman, Ellen Crabbendam (captain), Hennie van Schooten, Ineke Heeremans, Jetty de Wit,  Willy Tolhuijsen.

Door langdurige blessures, hebben Carin en Hennie niet kunnen spelen en hebben Annelies Nieuwveld en Mieke van Twisk een grote steen bijgedragen aan het succes. Carin en Hennie waren als fans/toeschouwers wel altijd bij de wedstrijden aanwezig en hebben daarmee bijgedragen aan het succes van het team.

 

Road to victory

Het eerste weekend ontvingen wij de andere teams als gastclub. Je speelt dan zelf niet maar krijgt wel voor het eerst de handicaps van de andere teams te zien. Op papier zaten we bij de betere helft maar op papier worden wedstrijden niet uitgevochten, zeker niet in matchplay. Het team van de Haarlemmermeersche werd gezien als de favoriet in de poule na een grote overwinning op Broekpolder en ook Oude Maas boekte een zege op de Hooge Rotterdamsche. De kop was eraf maar wij moesten nog beginnen.

Een week later begonnen we met een overtuigende 14-4 tegen de Hooge Rotterdamsche op de Haarlemmermeersche. Oude Maas won ook weer en dat zorgde voor drie teams met alleen maar winstpartijen en twee teams met twee verliespartijen. Handhaven kon op papier al bijna niet meer mis.
Op papier dus, want de derde ronde werden we nipt verslagen door Broekpolder die kansloos onderaan stonden. Tel daarbij op dat de Haarlemmermeersche verloor van Oude Maas en dus ging de hele poule op z’n kop. Vier teams die konden degraderen en Oude Maas met drie zeges al bijna zeker van de titel.

Onze vooraf als zwaarst ingeschatte tegenstander De Haarlemmermeersche volgde als onze derde tegenstander op Oude Maas. Gelukkig boekten we een ruime overwinning waarmee we ons veilig speelden en waardoor we ook in 2023 hoofdklasse spelen. Missie geslaagd maar…

We kunnen met een 12-6 zege ook nog kampioen kunnen worden. Oude Maas was nog ongeslagen en zo’n grote zege leek op papier ook niet realistisch.De laatste dag werd gespeeld op Broekpolder waar gerenoveerd wordt zoals je dat eigenlijk nooit tegenkomt. Meerdere wintergreens, veel korte par 3’s in plaats van par 4’s, kortom niet ideaal om op te spelen. We schoten met drie winstpartijen in de ochtend dubbels wel uit de startblokken en leidden met 6-0. De opdracht was simpel, drie singles winnen en we zijn kampioen. Op papier zou je denken dat komt goed… De eerste twee mannen winnen ruim en het lijkt dan ook goed te komen.

Daarna verliezen echter mannen 3, 4 en 6 en is alleen Matthijs Braun nog in de baan om de beslissende zege binnen te halen. Hij is 2-down met nog vijf holes te gaan maar verliest helaas de volgende hole, 3-down met nog vier holes te gaan. Kansloos dachten we met z’n allen, alle vier de holes met minimaal één slag verschil winnen dat lukt nooit (althans op papier).

Matthijs had echter onthouden dat wedstrijden uitgevochten worden op de baan en niet anders. Onder toeziend oog van meerdere teams en onder volle druk won hij de eerstvolgende hole. Stap één gezet maar hij is er nog lang niet. Op de volgende hole, een par 3, sloeg hij een prima ijzer vlak voor de green. Zijn tegenstander voelde nu ook de druk van het moeten voor de eerste keer. Prompt mist hij links in het water en onze hoop neemt toe. Nog twee holes winnen… Op 17 zet Matthijs met een prachtige afslag meteen weer de toon en dat betaalt zich uit. Hij wint en we gaan naar 18. Inmiddels is de rest van ons al bijna euforisch, je voelt dat hij het gaat doen maar we weten inmiddels….

Onder maximale druk vindt Matthijs weer het korte gras en zijn tegenstander bezwijkt onder de druk. Matthijs wint ook deze vierde hole en doet het!! Kampioen in de hoofdklasse, wat uniek en wat gaaf. En dan ook nog op deze jongensboekachtige manier.

In totaal doen er in verschillende klassen 460 herenteams mee aan de NGF-competitie 27-holes. We zitten nu bij de beste vier teams en spelen aankomende zaterdag op Martensplek (voorbij Hoogeveen) de halve finale tegen Olympus 1. Als we winnen volgt zondag op Dronten de finale tegen de Goyer 1 of Zeewolde 1. Wij gaan ons best doen en kijken ernaar uit dit mooie jaar nog mooier te maken!

Als Matthijs later opa is, vertelt hij zijn kleinkinderen waarschijnlijk heldhaftige verhalen over golfen, over die ene keer op Broekpolder en over kansen die er altijd zijn ook als dat op papier misschien niet zo lijkt.

 

 

Recent nieuws

Nieuws

Nieuws

TPR hindernis “Boomvakken” Baan weer Q

17 mei 2024

De definitie van “Hindernis” zoals gemeld in de plaatselijke regels van de Heemskerkse Golfclub wordt uitgebreid met: “Alle niet gemaaide boomvakken zijn rode hindernissen en de grens van de hindernis is daar waar het gras wel gemaaid is (op rough hoogte).” Als die grens niet duidelijk is geldt de contour van het boomvak. Als een […]

Nieuws

25 mei Open Dag Heemskerkse Golfclub

13 mei 2024

Zaterdag 25 mei, van 10 tot 12 uur organiseren we als Heemskerkse Golfclub weer een open dag. Ideaal voor iedereen (jong en oud) die eens kennis wil maken met deze populaire sport én deze gezellige golfclub. We maken er een leuke ochtend van! Uiteraard leren we je de beginselen van de golfsport (golfclubs en golfleraren […]

Nieuws

Indeling Foursome during the Season 2024

9 mei 2024

Het is zover! Na een aantal jaar wordt dit jaar weer de Foursome during the Season gespeeld. De indeling is gemaakt. In tegenstelling tot voorgaande jaren worden de voorrondes dit jaar gespeeld in poules van 3 tot 4 koppels. Na de poule fase volgt er een kwartfinale, halve finale en de finale. De nummers 1 […]